Företräde för Utomjordiska/ Man Must Sing

Den fria musikteatergruppen Utomjordiska grundades 1985 i Göteborg. Utomjordiska har kommit att fokusera på fransk barockopera, även om man också satt upp verk av italienska och engelska kompositörer. Utomjordiska vill animera operakonsten med ett mer lekfullt helhetsgrepp kring både det musikaliska och det sceniska.Sedan 2006 drivs Utomjordiska av Andreas Edlund och Per Buhre, som tillsammans är konstnärliga ledare för gruppen. 👽

Furst Frei gav företräde för Amanda Flodin, som för dagen representerade både barock-scenkonstgruppen Utomjordiska och operakompaniet Man Must Sing som sätter upp normkreativ nyskriven opera på svenska. Samtalet kretsade till stora delar kring norm, kroppsideal, utanförskap, intersektionalitet och kraften att stå emot samtidens tendenser att bygga murar mellan människor. Amanda informerade Furst Frei om arbetsfilosofin och metoderna bakom de två musikteaterkompanier som hon verkar i.

Under våren 2024 satte Utomjordiska upp musikdramat Hon Har Bolat med Djäfvulen på Gathenhielmska Huset i Göteborg. Föreställningen handlade om de svenska häxprocesserna, med originalmusik från renässans och barock. Under covid-pandemin genomförde Utomjordiska kammaroperan As One (Laura Kaminsky – kompositör, libretto av Mark Campbell & Kimberly Reed) där publiken får följa transkvinnan Hannah under transitionen (processen att socialt lämna det kön man blivit identifierad som vid födseln). Här ett utdrag inbäddat från youtube:

Samtalet mellan Amanda och Furst Frei landade i vikten av att använda de verktyg man blivit given – oavsett om det gäller en upphöjd position eller konstnärlig begåvning – för att göra skillnad för människor. Man måste också fortsätta att våga bjuda in meningsmotståndare till förutsättningslösa samtal; vägen till en god och inkluderande framtid går trots allt genom det öppna hjärtat.

Läs mer:

&     Utomjordiskas websida

 

&     Man Must Sing – websida.

 

Amanda Flodins websida.

Vill du komma på audiens i kronhuset? Det är kostnadsfritt och du kan boka själv här.

Lämna ett svar